Kategorije:

Kras od A do Ž v teoriji in praksi

Muzej
Avtor: 
Notranjski muzej Postojna in Notranjski regijski park
07/06/2017

Spoštovani učitelj, zvedavi učenec!

 

Razstava Muzej krasa je nova pridobitev Slovenije in predstavlja edinstveno točko za predstavitev klasičnega krasa. Sprehodite se med interaktivnimi sporočili, ki nazorno prepletajo razlago raztapljanja apnenca, nastanka kraških pojavov in človekovo življenje na krasu od poselitve pračloveka in ledenodobnih živali do razvoja jamskega turizma ter jamarstva.

 

Vstop v zavarovani svet Notranjske ponuja učencu presenetljiv pogled. Ob izhodu iz prostranih mešanih gozdov nenadoma uzre pred seboj prostrano ravnico, ki je pravo kraško polje z evropsko največjim presihajočim jezerom.

 

Ker vemo, da je muzej le teoretično okno v svet, vam skupaj z Notranjskim regijskim parkom ponujamo tudi interaktivni ogled Cerkniškega jezera – najboljše učilnice na svetu! Z združenimi močmi bomo pripomogli k vzpostavitvi in nadgraditvi trajnostnega odnosa do naravne in kulturne dediščine kraškega sveta.

 

 

 

 

Notranjski regijski park

ACTIVITY ALI AKTIVNO SPOZNAVANJE MUZEJA KRASA

 

Raziskovalni ogled razstave in pripadajoča delavnica

 

Družabnim igram se ne more nihče upreti. Prav zato vam bomo v sklopu razstave pomagali spoznavati čudoviti svet krasa, jam in drugih kraških pojavov s pomočjo pantomime, risanja ter igre asociacij. Nismo pa pozabili niti na okostje rjavega medveda. Skupaj ga bomo sestavili in primerjali z okostji drugih živali.

 

JEZERO JE, JEZERA NI!

 

Raziskovalni izlet na presihajoče Cerkniško jezero

 

Domačini o presihajočem Cerkniškem jezeru, kjer dan ni enak dnevu, pravijo: "J'zeru je, j'zera nej!". Na sprehodu ob Cerkniškem jezeru bomo spoznali, kdaj in kako se naše največje jezero napolni ter kam jezerska voda izgine. Poleg tega pa še pester živalski svet in posebnosti rastlinstva ter zanimivo zgodovino tega območja.

 

 

Trajanje: 4-5 šolskih ur ali po dogovoru

Cena: 6€

Ciljne skupine: V, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3

 

EKSPERIMENTALNI LABORATORIJ KRAŠKIH POJAVOV

 

Izkustvena delavnica

 

Vas zanima, kako nastajajo kapniki, kakšno je življenje v podzemlju in kakšne čarovnije skriva kraški svet? Pravi raziskovalni duh odkriva s pomočjo kisline, kako se raztaplja apnenec, s pomočjo mleka, kako se premikajo tektonske plošč, zna pa tudi sestaviti čisto pravo čistilno napravo.

 

KRAŠKI POJAVI OD BLIZU

 

Doživljajsko-izkustvena ekskurzija na kraško polje

 

Spoznal boš kako nastane Cerkniško jezero in se sprehodil skozi skrivnostne požiralnike v Rešetu. Ob tem boš spoznal, kako nastanejo kraški pojavi, za konec pa stopil v objem največje izvirne jame na tem kraškem polju - jamo Suhadolico.

 

 

Trajanje: 4-5 šolskih ur ali po dogovoru

Cena: 6€

Ciljne skupine: OŠ/3

 

 

 

 

FOSILI – OKAMENELE PRIČE PRETEKLOSTI

 

Izkustvena delavnica

 

Eden izmed ključev do razumevanja evolucije so tudi fosili – dokazi, s pomočjo katerih lahko dojamemo tudi nastanek apnencev in dolomitov. Ti so pravzaprav bistven element kraškega sveta, z vodotopnimi lastnostmi pa tudi osnova vsem kraškim pojavom.

 

JAMA, POPLAVLJEN TRAVNIK ALI JEZERO?

 

Raziskovalno-doživljajsko spoznavanje življenjskih prostorov

 

Ves planet deluje kot povezana celota, saj so ekosistemi na Zemlji, čeprav zelo različni, med seboj povezani. Na sprehodu bomo spoznali tri različne življenjske prostore kraškega sveta, njihovo spreminjanje skozi čas, elemente žive in nežive narave, značilne vrste organizmov in odnose med njimi.

 

 

 

Trajanje: 4-5 šolskih ur ali po dogovoru

Cena: 6€

Ciljne skupine: OŠ/3

 

 

 

 

 

 

Preberite še

10/05/2018
Ob Mednarodnem muzejskem dnevu za vas pripravljamo 10.00-18.00: Prost vstop na razstave: Muzej krasa, Muzej je Vaš, Pozabljena dediščina Betalovega Spodmola in Jezerski čoln - Drevak 18.00: Z muzejskega okna, slikarska delavnica za otroke z akademsko slikarko Tanjo Milharčič. Delavnica izhaja iz slikarskega dela Lea Vilharja: Z muzejskega okna 19.00: Muzej je Vaš, predavanje ob 70. letnici Notranjskega muzeja Postojna. O svojem delu in...
Rojstni dan v muzeju
04/04/2018
Izbirate lahko kar med tremi interaktivnimii programi:   JAMARSKA AVANTURA Družabnim igram se ne more nihče upreti. Prav zato vam bomo v sklopu razstave pomagali spoznavati čudoviti svet krasa, jam in drugih kraških pojavov s pomočjo pantomime, risanja ter igre asociacij.   ISKANJE POZABLJENEGA PREDJAMSKEGA ZAKLADA   V muzeju vas pričakuje obvezna raziskovalna oprema: Ariadnina nit, čelna svetilka in vedro raziskovalnega duha! Otroci bodo v...
01/03/2018

Resnično dobrodošli!

Letni urnik maj - okt:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-18:00

Zimski urnik nov - apr:

pon.: zaprto

tor. - ned.: 10:00-17:00

Nosilec razstave MUZEJ KRASA je Notranjski muzej Postojna

Razstava MUZEJ KRASA je nastala v okviru projekta Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem - Museumcultour 

RAZSTAVO NAM OMOGOČAJO